Puklus Pincészet

www.puklusbor.hu

 

Programok a Puklus Pincészetnél:

Bodrogkeresztúr, Tarcali út

Péntek

16.00 dűlőtúra

indulás: Puklus Pincészettől – Henye dűlő- Szent Kereszt dűlő- Péterdeák dűlő

előzetes bejelentkezés alapján: bardos@tokajnobilis.hu

 

Szombat

10.00-18.00

  • a már-már hagyománynak számító kíváncsiságkóstoló a még mindig kíváncsiaknak (új meglepetésborokkal)
  • az éhes szájaknak egész nap pogácsa és mangalicazsíros kenyér, a kora délutáni órákban pedig jóféle házi vadpörkölt János gazda és mesterszakács-segédünk, Józsi közreműködésével
  • zene, vidámság, jó hangulat, kiváló társaság
Édesapánk, Puklus János 1974-ben alapította pincészetünket. Kezdetben a dédapai szőlőterület volt a birtok lelke, majd folyamatosan újabb területeket vásároltunk meg és telepítettünk be. 

Pincészetünk szőlőterületei Tokaj-Hegyalja legdélibb részein, Bodrogkeresztúr, Tarcal és Bodrogkisfalud első osztályú dűlőiben találhatók (többek között: Szentkereszt-dűlő, Dereszla-dűlő, Lapis-dűlő, Várhegy-dűlő). Jelenleg 15 hektárnyi ültetvényt művelünk. Főbb szőlőfajtáink a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály, melyek mellett megtalálható még a zéta, a kövérszőlő, a gohér, a tarcal-sorozat és egy kis cabernet sauvignon és cabernet franc is. 
Szőlőfeldolgozónk korszerű, megfelel az új reduktív, illetve a hagyományos oxidatív technológia követelményeinek is. Erjesztőkapacitásunk jelenleg 1500 hektoliter. A fiatalos, üde borokat, mint a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály, itt próbáljuk a lehető leggyorsabban készre kezelni, hogy azokat a fogyasztók minél frissebben, gyümölcsösebben kóstolhassák. 
Boraink hagyományos tokaji érlelését négy, több mint 300 éves, kisfahordós pince segíti, melyekben olyan hegyaljai borkülönlegességek érnek, mint a tokaji aszú, a tokaji szamorodni, a tokaji fordítás. Pincéink tárolókapacitása 2000 hektoliter, hagyományos gönci (136 liter) és szerednyei (180-220 liter) hordókkal. A fahordós érlelés időtartamát mindig a bor egyénisége határozza meg, ez általában 3-5 év, de akár ennél több is lehet. 
Úgy látjuk, hogy nem hiábavaló a fáradozásunk, amit a fogyasztói körünk folyamatos bővülése és a sorozatos szakmai elismerések is bizonyítanak. Ennek legékesebb példája, hogy édesapánkat 1999-ben Tokaj-Hegyalján az év bortermelőjévé választották. 
Reméljük, hogy sikerült érdeklődését felkeltenünk, és Ön is megtisztel bennünket és borainkat azzal, hogy megkóstolja munkánk gyümölcsét. 

Egészségükre! 
Puklus Csaba & Puklus Péter
 

 

     

Támogatók

  Bodrogkeresztúri Önkormányzat    Bayer  

Média támogatók

 

Oldal tetejére