Füleky Pincészet

Bodrogkeresztúr, Iskola köz

Szombat

Borozgatás a Füleky Kúria teraszán

Gasztro: Anyukám Mondta Étterem

Majercsák Bertalan fotókiállítás: Fülöp, a Különc

10:00 - 16:00: Borkóstoló kétóránként Brezovcsik György főborásszal; Mindszent Havi meglepetés borok

10:00 - 16:00: Szőlőszem gyermeksarok

18:00 - 23:00: Méhkas Dia Project virtuális fényfestései a Füleky díjnyertes épületein. Audovizuális est. A zenét bakelitről dj Zöld pörgeti jazzoid stílusban. (Audio 18 órától, fényfestés sötétedéstől

 

A Füleky Pincészet szőlészeti, borászati filozófiájában kezdetektől a minőségi szemlélet uralkodik. Az 1998-ban alapított pincészet központjául szolgáló barokk stílusú, kétszintes műemlék építtetőjéről, Füleky Györgyről kapta a nevét, aki az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagja volt. A tizennégy hektáros birtok tulajdonosa 2007 óta Lovas Péter. Az évek alatt kialakult kifogástalan szakember gárda minden dolgozója több éves tokaji szakmai gyakorlattal rendelkezik. A Füleky Pincészet borásza és egyben szőlésze Brezovcsik György, számos kiváló tokaji bor készítője. Gyuri sok időt tölt a szőlőben, a hobbija és a munkája ugyanaz: elkészíteni a lehető legjobb tokaji borokat. Ehhez mind a tehetsége, mind a tudása megvan. A 2007-ben elkezdődött beruházásoknak köszönhetően magasabb színvonalú technológiát alkalmazhatunk – új feldolgozó épült Bodrogkeresztúr történelmi központjában, a borászati technológia korszerűvé vált.

Az alapítás óta folyamatos birtoképítés folyik, újabb területek bevonásával a legjobb tokaji dűlőkben:
- a löszös Tokaji-hegyen: Vinnai dűlő, Teleki dűlő, Bakonyi dűlő
- a köves, riolitos alapkőzetű Mádon: Úrágya dűlő, Király dűlő
- Szegiben: Somos dűlő
- Bodrogkeresztúron: Sajgó dűlő
- Olaszliszkán: Palandor dűlő
- és Tarcalon: Mestervölgy dűlő
Fő szőlőfajtánk a furmint. A szőlőben folyamatosan kísérletezünk, mindent megteszünk, hogy a lehető legjobban megismerjük szőlőterületeinket, a bennük rejlő lehetőségeket. Terméksorunk három fő pillére: egy kiváló száraz bor, tokaji késői szüret és egy 6 puttonyos aszú. Későbbi évjáratokban dűlő szelektált borokat is tervezünk.

forrás: www.tokaj.org

     

Támogatók

  Bodrogkeresztúri Önkormányzat    Bayer  

Oldal tetejére